Partneři portálu O divadle

Mecenáši

27. dubna 2024

2084 (Divadlo v Celetné)

„Apokalypsa je změna vědomí. Lidstvo je vysmíváno, že pořád čeká nějakou apokalypsu, a ona nepřichází. Jenže ona přichází a je přehlédnuta, protože je naší intimní vlastností!“ S. d. Ch.

Kdo se nesmíří s realitou a vývojem doby, musí skončit.

Příběh jednoho večera v hospodě roku 2084. Jsou svátky a v rádiu stále zpívá Karel Gott. Co se světí? A čím žijí obyvatelé Českých zemí po tzv. Druhém obrození? Komu patří Karlštejn? Kam mizí obyvatelé, kterým se nelíbí nové pořádky? A vyhraje Sáblíková zlatou? Vizi budoucího světa, který je nám blíž, než se může zdát, uvádí již dnes ve světové jevištní premiéře a v režii Šimona Dominika Spolek Kašpar v Klubovně v Jindřišské.

Hra 2084 českého autora S. d. Ch. je drama z budoucnosti. Malebná dystopická vize hradu, podhradí, selského rozumu a druhého národního obrození: „Divadelní hru 2084 jsem napsal v roce 2016 jako oslavu poetiky Smolných knih, enigmatické krajiny Karlštejnska a jako ztvárnění údivu nad schopností nás lidí žít vcelku poklidnou každodennost v bezprostřední blízkosti rozsáhlých dehumanizačních procesů.“

S příběhem jednoho večera v hospodě roku 2084, kde se potkává hostinský a jeho pověrčivá matka se dvěma novodobými pytláky, se v Kašparu nesetkávají poprvé. Na jaře roku 2022 uvedli Kašpaři na svém Rádiu Kašpar sérii premiér současných českých a slovenských autorů (hry jsou stále k poslechu na Rádiu Kašpar).

Tento blok odstartovala právě premiéra hry 2084 v režii Šimona Dominika: „Hra 2084 přináší v něčem až fascinující vizi stavu společnosti v budoucnosti, která nám připadá vzdálená, ale ve skutečnosti nás od ní dělí kratší čas než od skončení druhé světové války. A jejíž znepokojivé rysy mají kořeny v událostech, které zažíváme právě teď. Nevím, jestli máme příběh brát jako hyperbolu, nebo varování, ale asi obojí. Protože příčiny absurdně vyhrocených důsledků, jak předestírá autor S. d. Ch., vidíme všude kolem sebe. A z historie víme, že realita často předčí i ty nejšílenější představy… “.

Více informací o inscenaci:

S. d. Ch. (1970, Praha, spisovatel, scenárista, loutkoherec a autor koláží, manžel a otec dvou dcer a živil se jako hrobník a správce hřbitova, nyní správce fotbalového hřiště) vlastním jménem Miloslav Vojtíšek. V osmdesátých letech stál u zrodu Barrandovské čtyřky, jejíž členové kromě pravidelných literárních střed shrnuli své tvůrčí počiny v jediném almanachu. Pro skupiny Periferie 42 a Ruce naší Dory skládal, psal a hrál na elektrickou kytaru.  Původně publikoval samizdatem. Dnes jeho práce soustavně vydává studio Divus, mimo jiné vydavatel časopisu Umělec. Autor se ve svých scénářích a v poslední době i literárních pastiších, charakteristických archaickým jazykem, vyrovnává především s mýty českého národa a zabývá se pozicí člověka ve světě proměněném v instituci.  Provozoval divadelní společnost Miloš a Matěj, Naturální divadlo a Varlénův loutkový seminář. Má dvě Ceny Alfréda Radoka za nejlepší původní českou a slovenskou hru a jednu cenu Muriel za komiks Varlén. 

Mohlo by vás zajímat

16. 4. 2024
Mohl by se Adolf Hitler prosadit v dnešní době? Měl by v současnosti šanci uspět se svými názory?
19. 3. 2024
Švandovo divadlo uvede komorní hru Martiny Kinské o nevšední umělecké trojici
12. 3. 2024
„Budoucnost ještě nikdo nenapsal, budoucnost ještě nikdo nevytesal do kamene, budoucnost je otevřená. Jak byste chtěli žít vy?“ (Městská divadla pražská uvedou v Komedii první českou adaptaci románu Aldouse Huxleyho Krásný nový svět.)
1. 3. 2024
Smetanovský operní cyklus Ostrava 2024 nebo balet Rapsodie Bohemia