Partneři portálu O divadle

Mecenáši

16. května 2024

IS JOY (Divadlo DISK)

Mezinárodní projekt plný radosti v divadle DISK

15. prosince představí mezinárodní tým v DISKu autorskou inscenaci založenou na nonverbálním a objektovém divadle. Hlavním tématem je radost ze spolupráce na tvorbě a z pohybu věcí.

Nápad na tento projekt vznikl kolektivně v diskuzích týmu, který je složen z umělců z Itálie, Slovinska, Slovenska, Chile, Polska a Japonska; a také studentů českých programů herectví a režie a dramaturgie katedry alternativního a loutkového divadla.

Inscenační tým se rozhodl využít prostory divadla DISK netradičně, jako živý stavební prostor. Během celého představení před očima diváka vyroste objekt.

Režisér Aljoša Lovrić Krapež: „Ptali jsme se: Jak stavíme? Jak dáváme věci dohromady? Jaké jsou strategie, jak to dělat? Tyto předměty jsou více než jen naším materiálem. Nejsou to naše rekvizity, v jistém smyslu jsou nám rovny. Mají také svůj vlastní charakter, to je myšlenka, o kterou nám jde.”

Pedro Gramegna Ardiles, dramaturg inscenace a student divadelní režie z Chile: „Stavebnice jako třeba LEGO se mi líbí právě proto, že nezáleží ani tak na tom, co stavíte, nebo jak to stavíte, jako na zážitku a radosti ze skládání kostky ke kostce. Je to v nás nějak zakořeněné, ve všech lidech. Rádi stavíme a vytváříme věci.”

Inscenace IS JOY je jazykově bezbariérová, určena pro děti i dospělé a bude uvedena v divadle DISK jen v prosinci a poté v lednu v rámci klauzurního festivalu Proces Katedry alternativního a loutkového divadla DAMU.

Režie: Aljoša Lovrić Krapež, dramaturgie a světelný design: Pedro Gramegna Ardiles, scénografie: Jasmine Molinari, zvukový design: David Ficek, kostýmní výtvarnice: Mara Ingea, produkce: Lenka Pitronová, Barbora Zajíčková

Hrají: Michaela Čajkovičová, Michal Salwiński, Ana Nežmah, Filip Mramor, Sai Morikawa
Pedagogické vedení: Ing. MgA. Branislav Mazúch, doc. MgA. Sodja Zupanc-Lotker, Ph.D.

Premiéra: 15. prosince

Mohlo by vás zajímat

10. 5. 2024
Nadační fond Magdaleny Kožené připravuje nabitý program 8. ročníku celostátního festivalu ZUŠ Open
9. 5. 2024
Na jeviště Městského divadla Kladno míří další světový hit
2. 5. 2024
Ekologie, hledání identity, rozdělená společnost a rodinné vztahy. Dva tituly známé a dva neznámé. V sezóně 24/25 uvede Divadlo Petra Bezruče pod uměleckým vedením Jana Holce Ibsenovo drama Nepřítel lidu, adaptaci novely Viktora Dyka Krysař a v českých premiérách řecké drama Janise Mavritsakise Slepá skvrna a hru kanadského dramatika Jordana Tannahilla s názvem Pozdě příchozí. […]
27. 4. 2024
Petra Nesvačilová a Iva Pazderková poprvé spolu na jevišti