Partneři portálu O divadle

Mecenáši

29. března 2024

Carlo Goldoni: Sluha dvou pánů

Bylo to dramaturgické dobrodružství! Znám docela dost odvážných dramaturgů, ale přece se domnívám, že na tohle by asi přistoupil jen málokdo z nich.

Když jsme výběr titulu s režisérem definitivně potvrdili, měla jsem – přiznám se – obavy. Je to hra, kterou všichni znají; všichni viděli Donutila, a budou srovnávat. Nehledě na to, že text Sluhy dvou pánů sám o sobě kdovíjak vtipný není. A určitě nemůžu říct, že by ta hra byla moje krevní skupina. A to měla být moje první inscenace v Olomouci.

Text jsme upravovali po mailu. Málo. Vlastně jsem měla strach, že režisér větší úpravy nechce, a že tam to třetí dějství, kde to celé padá, a příšerný konec zůstanou. Režisér přijel až v den první čtené zkoušky. Znali jsme se jen trochu. Přečetli jsme s herci text a režisér se jich zeptal, co dovedou, umějí; nemuselo to být ani nic zvlášť výjimečného. Pak jsme jen sami dva šli do kanceláře. Režisér byl zdvořilý a opatrný. Možná by se dalo říct – ostýchavý. A pak to přišlo. Řekl, že má pocit, že by se to třetí dějství mělo celé přepsat; a zároveň že má strach, že se s ním do toho dobrodružství nebudu chtít pustit.

A tak to začalo. Spousta úžasných zkoušek s herci a muzikanty. Škrtali jsme, přepisovali, vymýšleli, psali, rozehrávali, rozvíjeli. Všichni dohromady. Vycházeli jsme z toho, co známe, co umíme, co nás baví. Důvěřovali jsme si. Pracovali jsme všude a kdykoli. Poprvé v celku jsme hru viděli na první generálce (což by některé z mých kolegů dramaturgů možná přivedlo k šílenství!). Premiéra měla velký úspěch; pro mě je ale nejcennější, že je na představení vidět, co všechno jsme do toho vložili a jak moc rádi to spolu pro vás hrajeme.

Mohlo by vás zajímat

19. 3. 2024
Švandovo divadlo uvede komorní hru Martiny Kinské o nevšední umělecké trojici
12. 3. 2024
„Budoucnost ještě nikdo nenapsal, budoucnost ještě nikdo nevytesal do kamene, budoucnost je otevřená. Jak byste chtěli žít vy?“ (Městská divadla pražská uvedou v Komedii první českou adaptaci románu Aldouse Huxleyho Krásný nový svět.)
1. 3. 2024
Smetanovský operní cyklus Ostrava 2024 nebo balet Rapsodie Bohemia
1. 3. 2024
Divadlo Na zábradlí v březnu uvede Čechovova Racka v režii Jiřího Havelky