Partneři portálu O divadle

Mecenáši

30. dubna 2024

Víkend plný Bazaaru

Letošní Bazaar Festival čeká závěrečný víkend. Sobota i neděle plné ukázek ze vznikající tvorby evropských umělců, živá online setkání a jedna hodně netradiční večeře, která se protáhne až do půlnoci.

V sobotu 31. října je na programu Sobotní bazaar a Noc buřiček. Sobotní Bazaar je pomyslným centrem festivalu Bazaar. Diváky čeká přehlídka několika ukázek právě vznikajících scénických a tanečních projektů umělců z České republiky a dalších zemí střední a východní Evropy. Také diskuze s diváky a tvůrci. Letošní Sobotní bazaar proběhne sice online, ale nic mu nebude chybět. Diváci budou mít možnost zhlédnout čtyři ukázky čtyř různých tvůrců. Diskuzi po ukázkách povede umělecký ředitel a dramaturg festivalu Ewan McLaren společně s Lucií Hayashi z Tanečních aktualit.

Ve 20:00 navazuje Noc buřiček – komponovaný večer dvou progresivních evropských umělkyň, Polky Agaty Siniarske a Chorvatky Zrinky Užbinec. Večer vyvrcholí “Všichni doma” domácí Dance Party, kterou bude online živě řídit DJ Johanna, i ona ze svého obýváku.

Nedělní večer, první listopadový den a závěr festivalu bude zasvěcen největší výzvě i riziku letošního Bazaaru. Oceňované a provokativní slovinské duo Leja Jurišić a Marko Mandić si v Lublani pronajali prázdný dům, aby v něm pro diváky přichystali večeři, hovořili o umění, vaření, současné situaci, inscenaci Together a hlavně improvizovali. Dá se šest hodin smysluplně komunikovat skrze ZOOM? Leja a Marko to dokáží. Nalaďte si ZOOM přenos v 18:00, uvařte si spolu s nimi, udělejte si pohodlí a možná tenhle večer poslouží jako návod, jak přežít tuto dobu online setkávání.

Pořadatelé Bazaaru divákům

Pojďte si užít závěr podzimní edice šestého ročníku Bazaar Festivalu a věříme, že na jaře se budeme moct opět potkat v divadelních sálech. Aby to ovšem bylo možné, potřebujeme vaši pomoc. Pro Bazaar byla založena sbírka na  Donio – každá koruna (lépe padesátikoruna) pomůže. Těšíme se na viděnou online.

Víkendový online program Bazaar Festivalu:

SOBOTA 31.10. | Sobotní Bazaar živě online (v anglickém jazyce)

17:00 | SOBOTNÍ BAZAAR

Sobotní Bazaar je pomyslným centrem festivalu Bazaar. Diváky čeká přehlídka několika ukázek právě vznikajících scénických a tanečních projektů umělců z České republiky a dalších zemí střední a východní Evropy.

1. ME-SA / Martina Hajdyla Lacová (SK/CZ): MOMENTUM

2. Tinka Avramova (USA): 5/8 OF AN INCH

Pauza – 8 min

1. Anna Biczók & Ula Zerek (H/PL) PAVLOVA RECIPE – stage: healing

2. the guts company (D) MACHT#2 – the skin

3. Weronika Lewandowska (PL): 360 DEGREE POETRY (THE FORETOKEN)

Diskuse po ukázkách bude vedena Ewanem McLarenem s Lucii Hayashi z Tanečních aktualit.

Sobotní večerní dvojprogram a domácí dance party

NOC BUŘIČEK (v anglickém jazyce)

20:00 | Agata Siniarska (PL): IN THE BEGINNING WAS A COPY: Živý průvodce k supervlastnostem bakterií a jak je ovládnout

20:30 | Zrinka Užbinec (HR): IMPLODED GOO: Jak složit rozmetané částice svého těla do nové choreografické sloučeniny

21:00 | Artist talk with Agata Siniarska and Zrinka Užbinec and team

21:30 | VŠICHNI DOMA DANCE PARTY s DJ JOHANOU – ONLINE ŽIVĚ

NEDĚLE 1. 11. | online on ZOOM (v anglickém jazyce)

18:00- 24:00 | Leja Jurišić-Marko Mandić (SI): ZOOM VEČEŘE S UMĚLCI PŘEDSTAVENÍ TOGETHER

Jak mohou tito pozoruhodní umělci vydržet tak dlouho? I v této podivné nové situaci, odvážné slovinské duo Leja Jurišić a Marko Mandič podstupují největší riziko letošního festivalu: speciálně si pronajali dům v Lublani a najali si kameramany, aby vás pozvali na speciální 6-hodinovou online večeři a setkání! Během toho, co budou vařit, jíst a improvizovat, jejich intimní sdílení bude o samotném představení Together, o umění, životě, aktuální situaci a všem, co se objeví v menu. Občas se můžete ke konverzaci připojit naživo a kdykoli můžete psát komentáře a / nebo otázky, které budou zodpovězeny. Vyhraďte si čas na vaření, pojídání, popíjení a povídání. TOGETHER.

Akce bude v angličtině, přesto se pokusíme přeložit dotazy diváků do češtiny.

Galerie

Mohlo by vás zajímat

27. 4. 2024
Petra Nesvačilová a Iva Pazderková poprvé spolu na jevišti
16. 4. 2024
Mohl by se Adolf Hitler prosadit v dnešní době? Měl by v současnosti šanci uspět se svými názory?
19. 3. 2024
Švandovo divadlo uvede komorní hru Martiny Kinské o nevšední umělecké trojici
12. 3. 2024
„Budoucnost ještě nikdo nenapsal, budoucnost ještě nikdo nevytesal do kamene, budoucnost je otevřená. Jak byste chtěli žít vy?“ (Městská divadla pražská uvedou v Komedii první českou adaptaci románu Aldouse Huxleyho Krásný nový svět.)