Partneři portálu O divadle

Mecenáši

30. dubna 2024

Cesta (DFXŠ Liberec)

Divadlo F. X. Šaldy se vydává na Cestu po Liberci

Opera Divadla F. X. Šaldy uvede v červnu jedinečný projekt Cesta, na němž se podílí 120 dětských účinkujících spolu se sólisty, orchestrem a sborem DFXŠ.

Osobní účast na druhé premiéře 4. června přislíbil i ministr dopravy Martin Kupka, který nad inscenací převzal čestnou záštitu: „Rozhodl jsem se podpořit Vaši akci udělením čestné záštity. Přihlédl jsem jak k její formě, která je spojena s procházkou po různých místech Liberce, tak i jejímu obsahu a zaměření. Přeji Vám, aby se všech devět červnových představení vydařilo.“

Inscenace bude uvedena v režii Lindy Hejlové Keprtové, která s celým námětem Cesty přišla. V inscenačním týmu působí také sbormistryně Silvie Langrová, která se současnou ředitelkou divadla nespolupracuje poprvé. Vytvořily společně několik operních inscenací, v nichž účinkuje dětský pěvecký sbor Severáček, a právě pod jejich vedením před devíti měsíci vzniklo v DFXŠ nové Dětské operní studio: „Moc se mi líbí, jak Linda s dětmi pracuje přes jejich vlastní emoce a vnitřní prožitky. Každé dítě je jedinečné a na představení Cesta to diváci jistě uvidí a ocení.”

Na Cestě se podílí celkem na 120 dětí, do zkoušení se zapojilo Dětské operní studio, Dětský pěvecký sbor Severáček, orchestr ZUŠ Jabloňové, školní sbory Karolka a Lesněnky a Baletní školička při DFXŠ. Silvie Langrová o zkoušení s tolika účinkujícími: „Věřím, že dětem přináší mnoho nových zážitků a možností k vlastní realizaci. Je to pro ně samozřejmě velmi náročné – nejenom se naučit krásně zazpívat sólové a sborové party, ale především naučit se jevištně myslet, respektovat své kamarády, nebát se dát najevo své emoce a mnoho dalších věcí, se kterými by se jinde asi nesetkaly.“

Spolu s dětmi se představí i sólisté  Věra Poláchová, Petra Vondrová, Sergey Kostov, Ievgenii Gunko a v hlavní roli průvodce vystoupí Petr Jeništa. Hudební nastudování je dílem trojice dirigentů – Karola Kevického, Anny Novotné Peškové a Tadeáše Tulacha.

V červnu se odehrají dvě premiéry, čtyři reprízy a dvě školní představení. Představení začíná vždy v Technickém muzeu Liberec – na nádvoří Technického muzea a v jedné z jeho industriálních hal proběhne první část programu, diváci se pak pěší cestou přesunou k libereckému bazénu a závěr proběhne přímo na jevišti Šaldova divadla.

Pokud se diváci na Cestu fyzicky necítí, mohou si předem objednat odvoz na emailu micjarova@saldovo-divadlo.cz. 

Premiéry 2. a 4. června od 19.00 v Technickém muzeu Liberec

Mohlo by vás zajímat

27. 4. 2024
Petra Nesvačilová a Iva Pazderková poprvé spolu na jevišti
16. 4. 2024
Mohl by se Adolf Hitler prosadit v dnešní době? Měl by v současnosti šanci uspět se svými názory?
19. 3. 2024
Švandovo divadlo uvede komorní hru Martiny Kinské o nevšední umělecké trojici
12. 3. 2024
„Budoucnost ještě nikdo nenapsal, budoucnost ještě nikdo nevytesal do kamene, budoucnost je otevřená. Jak byste chtěli žít vy?“ (Městská divadla pražská uvedou v Komedii první českou adaptaci románu Aldouse Huxleyho Krásný nový svět.)