Partneři portálu O divadle

Mecenáši

16. května 2024

Maloměšťákova svatba (Divadlo DISK)

U maloměšťáků bude veselka! Brecht v režii DAMU

V Disku bude mít zítra premiéru Maloměšťákova svatba Bertolta Brechta. Třetí absolventská inscenaci studentů 4. ročníku herectví a 2. magisterského ročníku režie a dramaturgie katedry činoherního divadla DAMU.

Maloměšťákova svatba patří k Brechtovým prvním, méně uváděným textům. Brecht, fascinovaný kulturním prostředím Mnichova, napsal na kabaretním půdorysu aktovku, kterou reagoval na společenské poměry ve své zemi. V době vzniku hry (1919) se německé země potýkaly s všeobecným válečným vyčerpáním, sérií potlačených levicových revolucí i novými nacionalistickými vzepětími. Brecht se svou hrou vyhraňuje proti konzervativním a pohodlným měšťanům, kterým dával vinu za samotné vypuknutí války i následný poválečný chaos.

Režisérka Gabriela Gabašová: „Zajímají mě formy maloměšťáctví dneška, ve kterých se zrcadlí stav a směřování naší společnosti. Věřím, že komedii mravů vdýchneme i dávku grotesknosti. Svatba jako základ hry představuje zábavný tvůrčí prostor pro kombinaci přízemního a obřadního, aktivní přítomnost postav po celou dobu děje zase režijní i hereckou výzvu.”

Dramaturg Kryštof Krejčí: „Je otázkou, proč brechtovská tradice v českém divadle nikdy doopravdy nezakořenila. Zřejmě i proto, že osoba Bertolta Brechta mnohým evokuje zejména marxistického autora, didaktického moralistu. To způsobuje, že pak vnímají jeho tvorbu jako chladnou a ‚odlidštěnou’. Bylo tedy – mimo jiné – cílem inscenačního týmu ukázat, že Brecht není oním socialistickým inženýrem lidských duší, ale někým, kdo v sobě nesl lásku k životu, břitkost a vitální humor.“

Více o inscenaci:

Mohlo by vás zajímat

10. 5. 2024
Nadační fond Magdaleny Kožené připravuje nabitý program 8. ročníku celostátního festivalu ZUŠ Open
9. 5. 2024
Na jeviště Městského divadla Kladno míří další světový hit
2. 5. 2024
Ekologie, hledání identity, rozdělená společnost a rodinné vztahy. Dva tituly známé a dva neznámé. V sezóně 24/25 uvede Divadlo Petra Bezruče pod uměleckým vedením Jana Holce Ibsenovo drama Nepřítel lidu, adaptaci novely Viktora Dyka Krysař a v českých premiérách řecké drama Janise Mavritsakise Slepá skvrna a hru kanadského dramatika Jordana Tannahilla s názvem Pozdě příchozí. […]
27. 4. 2024
Petra Nesvačilová a Iva Pazderková poprvé spolu na jevišti