Partneři portálu O divadle

Mecenáši

15. května 2024

Partyzánka (Divadlo Disk)

Přes den si v lese hraju já, v noci vojáci. Divadlo DISK uvede premiéru autorské inscenace Partyzánka

Divadlo DISK uvede projekt uměleckého uskupení Nous kolektiv, složeného ze studentů rozličných uměleckých oborů a škol. Projekt, který vzešel z autorského textu dramaturgyně kolektivu Amálie Poledníčkové, prozkoumává téma dětských hrdinů očima dvou dětí hrajících si v lese vojenského újezdu Březina.

Amálie Poledníčková: „Nechtěli jsme vyprávět historii jedné vesnice. Ale když člověk vyrůstá v oblasti, pro kterou je po letech stále obtížná vlastní identita, je načase začít hledat hrdiny a možná to zkusit přes dětskou hru. Co je vlastně považováno za hrdinské a jak se idoly v dětských očích projevují. Kým chceme být, až skončí střelby.”

Představení připravoval Nous kolektiv více než rok a spolupracovali na něm studenti více škol – katedry alternativního a loutkového divadla DAMU, katedry produkce DAMU, studenti ČVUT, AVU a katedry divadelních a filmových studií UPOL.

Výtvarník, divadelník a pedagog DAMU Robert Smolík: „Projekt Partyzánka dokládá vzrůstající tendenci studentů hledat jiné způsoby práce, než které se jim tradičně v divadle nabízejí. Jde určitě o důraz na mnohem delší čas na zkoušení a přípravu, než jaký je normálně k dispozici, ale hlavně samozřejmost, s kterou se přistupuje k multioborovému složení týmu a k tomu, jak svobodně jsou v tomto týmu rozdělené jednotlivé role.”

Projekt vznikl s podporou programu Studentská intermediální laboratoř 2023 ve spolupráci s Institutem intermédií, DAMU a Divadlem DISK. Rezidenční zkoušení Partyzánky proběhlo v prostoru TEP39 a výtvarné zázemí kolektivu poskytl Inkubátor Krenovka. Nous kolektiv zahájil svou činnost projektem Kůrovec, který měl premiéru v dubnu 2022 v Divadle Archa. Kůrovec byl zařazen do programu několika českých festivalů, kupříkladu Mezinárodního divadelního festivalu v Hradci Králové REGIONY, tepfestivalu v Teplicích, pražském festivalu Akcent či Academia Film Olomouc.

Více o inscenaci:

Premiéra: 7. října

Mohlo by vás zajímat

10. 5. 2024
Nadační fond Magdaleny Kožené připravuje nabitý program 8. ročníku celostátního festivalu ZUŠ Open
9. 5. 2024
Na jeviště Městského divadla Kladno míří další světový hit
2. 5. 2024
Ekologie, hledání identity, rozdělená společnost a rodinné vztahy. Dva tituly známé a dva neznámé. V sezóně 24/25 uvede Divadlo Petra Bezruče pod uměleckým vedením Jana Holce Ibsenovo drama Nepřítel lidu, adaptaci novely Viktora Dyka Krysař a v českých premiérách řecké drama Janise Mavritsakise Slepá skvrna a hru kanadského dramatika Jordana Tannahilla s názvem Pozdě příchozí. […]
27. 4. 2024
Petra Nesvačilová a Iva Pazderková poprvé spolu na jevišti